העיצוב ההולנדי תופס בשנים האחרונות מקום בולט בזירה העולמית. באמסטרדם, ההופכת בשנים האחרונות למרכז בינלאומי, מגוון חנויות עיצוב יחודיות, גלריות, ובתי מלון, שרבים מבינהם נסמכים על שימור העבר ומביאים איתם ספור וחווית עיצוב חדשנית.
ולפני הכל-איך מתכננים נסיעת עיצוב?
כמו שמתכננים כל פרויקט אחר, מבררים את הצרכים, בוחרים מתוך ההיצע ומנסים לדייק את הבחירות. וגם כאן אני בעד השיטה שעובדת תמיד- מי שטורח לפני הנסיעה, תהיה לו נסיעה נהדרת. נסיעה קצרה לא משאירה מקומות לתהיות ולחיפושים תוך כדי תנועה, וזה לא הזמן למצוא מקומות שאיש לא שמע עליהם. זה יקרה ממילא באדיבות Google maps וחבילת הגלישה שתגמר מהר מידי. אבל את הבסיס לשינויים צריך לתכנן היטב. חיפוש ברשת העלה את חנויות העיצוב הבולטות בעיר, ומיקומן על המפה נתן את סדר היום. לתבשיל המקסים הזה הוספו שני תבלינים: שני מוזיאונים בתחילת היום כשאנחנו עדין בהכרה מלאה, וסיור אדריכלות וגלריות בשעות הצהרים.
אמסטרדם משלבת ישן וחדש, באדריכלות, באופנה ובתחומי העיצוב השונים.
לאורך רחוב Rozengracht פזורות שלל חנויות בסגנונות שונים.
מלכת הוינטאג היא Raw Materials. בחנות אוסף פריטים מעשי ידי אומן, אשר לוקטו מרחבי העולם ויוצרים קשת מדהימה של טקסטורות, צבעים וחומרים טבעיים.
בהמשך הרחוב נמצא סניף הדגל של חנות הקונספט Hutspot, המציגה לייפסטייל אורבני, באופנה ובאביזרי עיצוב (לחנות סניף נוסף באמסטרדם וסניפים נוספים ברחבי הולנד). Kitch Kitchen בקצה הרחוב, ססגונית עד מאוד ומתהדרת בקיטש מוצהר ושמח. כלים שימושיים, אביזרים לבית ולמסיבות, המון פלסטיק וצבעוניות אין קץ.
את שעות הצהרים הקדשנו לסיור אומנות אורבנית וגלריות בשכונת יורדאן, אותו הזמנו מראש, מ ARTernative City Guides. בבית קפה מהעתיקים באמסטרדם פגשנו את מדריכת הסיור, תמר המקסימה, אומנית החיה בעיר, קיבוצניקית בת לאבא הולנדי. עם כל הכישורים והגנטיקה המתאימה, הוליכה אותנו תמר ברחובות שכונת היורדאן, ופקחה את עינינו לדקויות ולסיפורים שמאחורי בתי התעלה, בתי הסירות, החצרות הפנימיות, ההיסטוריה, האומנות והארכטטקטורה של השכונה. היורדאן נעה בין קצוות. בין ליברליות לשמרנות פרוטסטנטית, בין בתי התעלה המחוייבים בכללי שימור קפדניים למול בתי הסירה הנועזים, אוכלוסיית מהגרים לצד דיירי בתי התעלה היוקרתיים, אומנות רחוב בועטת למול גלריות אומנות יוקרתיות ובועטות לא פחות.
למחרת החלו 3 ימי סיור אינטנסיבים בחנויות עיצוב ובתי המלון המובילים בעיר. סיור העיצוב המיוחד הזה, נעשה על ידי גיל רויטר אושיית עיצוב ואיש נהדר. בכל המקומות אליהם הגענו עם גיל התקבלנו על ידי אנשי המקום לסיור פרטי מודרך עם הספורים האישיים שמאחורי ולפני הקלעים.
את הסיור התחלנו, בחנות הדגל של מותג העיצוב הבינלאומי MOOOI, שם גם ממוקם הסטודיו בו יוצר המעצב הראשי של המותג מרסל וונדרס. נדיה המקסימה קיבלה אותנו בחום ובהתלהבות באולם התצוגה המרהיב שכולו פנטזיה, העזה ופריצת גבולות צבעונית וסוערת.
כיוון עיצובי שונה לחלוטין, נקי וסקנדיבי באולם התצוגה של המותג הדני HAY. כאן השפה מאופקת, מדוייקת ומקסימה בפשטותה.
נועזות אקסטרוגנטיות ופריצת דרך מאפיינים את העצוב ב – The Frosen Fountain
בצידה האחר של העיר, במקום בו שכנו בעבר המוסכים של קרונות הטראם, נמצא מתחם DE HALLEN .תחת גג אחד נמצאים מרכז קולנוע ותרבות, שוק אוכל, שלל חנויות קטנות ומקסימות ומלון בוטיק המציג עיצוב מאופק ומעורר מחשבה בחלליו הציבוריים. עבודות השימור הותירו גם את פסי הרכבת שעדין עוברים ברחבי המתחם כמו גם ברצפת לובי המלון. המתחם כולו מחייב ביקור, בעיקר בשוק האוכל המקורה ובו עשרות דוכני מזון מכל קצוות הקשת, לצד חנויות מעצבים, אופנה ספריה ציבורית וחניון אופניים מקורה.
X BANK, היא חנות קונספט מעוצבת להפליא, משלבת אופנת עילית אומנות ועיצוב משובח, כולם בידי אומנים ומעצבים הולנדים. חלל התצוגה נע בין גלריית אומנות לבית כלבו יוקרתי, נמצא בקומת הכניסה של מלון היוקרה W. המלון הממוקם בשני בינינים משני צידי כביש, האחד היה בעבר מרכזיית טלפונים, והשני שם ממוקמת החנות היה בנק ידוע. המתחם כולו עוצב בידי משרד האדריכלים הישראלי ברנוביץ-קרוננברג .
פתוח לבני זכוכית ע"י משרד האדריכלות הנודע MVRDV, שהוצג בשבוע העיצוב באיינהובן ב 2016, וזכה בפרס בחירת הקהל, מהווה את הבסיס לעיצוב חנות הדגל של מותג היוקרה Chanel, הידוע גם בשם The Crystal houses
מתוך המבחר הבאמת מרהיב של חנויות העיצוב באמסטרדם, הבחירה שלי היא חנות הקונספט של קבוצת DROOG.
המקום כולל אולם תצוגה, גן קסום ובית קפה שכל כליו מוצעים גם הם למכירה. טוב טעם מתוחכם בפשטותו (כן, זאת הנוסחה המנצחת לטעמי), באיכות מעולה.
בעיר התפתחה סצינת בתי מלון מעוצבים, רובם בבנינים היסטורים שעברו תהליכי שימור קפדניים ואוצרים בתוכם ספורים, מאורעות וקווים עיצובים יחודיים.
בין בתי המלון הבולטים בעיר, בנוסף למלון W ומלון DE HALEN, שהוזכרו קודם, נמצא גם ה – ANDAZ (מרשת מלונות הבוטיק של רשת Hyatt שעל זה שבשנחאי אכתוב בקרוב), בעיצובו של מרסל וונדרס, המעצב ההולנדי הידוע. במלון 15 סוגי חדרים, כולם מעוצבים במוטיבים הולנדים אופיניים.טביעת ידו של וונדרס מורגשת בכל פרט ואזור במלון, שבמרכזו הציב מעלית שקופה הצופה על כל היופי שיצר.
מלון הקונסרבטריום, (חלק מרשת The Set Hotels, עליה כתבתי בפוסט על לונדון ופריס), מספר את סיפורו של בית הספר למוזיקה ששכן במבנה ששומר, בקו עיצובי ברוח כלי הנגינה והמוסיקה. הבנין המקורי בצורת האות ח הוכר כמבנה מורשת על ידי אונסקו. תוספת הבניה החדשה היא מבנה מרהיב עשוי זכוכית היוצר מפגשים מרהיבים בין חומרים, אדריכלות ועולמות הישן והחדש.
המרהיב לטעמי מכולם הוא מלון הפוליצר, שצירף 25 בתי תעלה, כולם מבנים לשימור, ויצר חווית ארוח ועיצוב בחדריו השונים זה מזה. המבנים נרכשו ב – 1960 ושיפוצם הושלם ב – 2016, לכלל עירוב של מסורת הולנדית רבת שנים ומודרניות אורבנית. סיור ברחבי המלון הוא כמו מסע בזמן, בין הבנינים השונים ואוספי האומנות המקורית שפזורים בו.
ולסיום- תובנה חשובה מתערוכתו המופלאה של האומן והיוצר בנקסי במוזאון Moco, שגם בה הספקנו לבקר.
ונסיים כתמיד בסרטון, לכבוד האופניים בעיר המקסימה הזאת
קצת עלי – אני מעצבת פנים עם נסיון של למעלה מ- 20 שנים. הסטודיו מתמחה בעיצוב דירות יוקרה, עיצוב בתים פרטיים, ועיצוב משרדים וחללים מסחריים. במסגרת עבודתי אני נוסעת למקומות מעוצבים במיוחד בעולם, ושמחה לחלוק איתכם את חוויותי מנקודת מבטי האישית והמקצועית, בבלוג Design&the City, המתפרסם גם במגזין דיזיינר, של עיתון הארץ.
לעידכונים שוטפים על המקומות המעוצבים בעולם, עקבו אחרי באינסטגרם בלחיצה על הלינק הזה
אם הגעתם למקום מעוצב, בעקבות הפוסט הזה, צלמו, תעלו לסטורי ותייגו אותי, אחרת איך אדע ששימחתי אתכם?
שלכם,
נורית
8 תגובות
מהמם!!!
כייף לשמוע, תודה ענת
אני לא מתעסקת לפרנסתי בעיצוב, אבל אוהבת ונושמת אומנות , טיול כזה ללא החלק למעצבים יכול להיות נפלא לכל חובבי עיצוב.
Like
נהנתי לאללה. רשימה מקסימה.
נעים לדעת, תודה
מקסים
תודה רבה 🙂