"לכל עידן האמנות שלו, ולאמנות את חירותה"
(הכתובת החרוטה על חזית בנין הסנסציון בוינה)
יופי אירופאי מתעצם בטמפרטורות קרות. הוסיפו לזה ארמונות, טירות וקתדרלות, שלל נורות זעירות, ניחוח יין מתובל בשווקי חג המולד הפזורים בעיר, וקיבלתם חווית חורף נהדרת ומלאת אווירה.
בחמישה ימים קרים גיליתי עיר מפתיעה, עם שלל מקומות מעוצבים במיוחד. שימו סימפוניה של מוצרט ברקע (או עברו ישר לסרטון בסוף) ונרקוד ביחד ברחובותיה הקסומים של וינה החורפית.
חייבת להתוודא שנחתתי בשדה התעופה של וינה בעבר, ואף פעם לא חשבתי שכדאי לבקר בעיר עצמה. בשנים האחרונות אני מתעמקת באספנות עיצוב כחלק מעבודתי בעיצוב פרויקטים יוקרתיים ויחודיים (על זה בפוסט נפרד) והעיצוב הווינאי הוא אחד המובילים בעיצוב המודרני, ובעקבותיו התגבשה הנסיעה הזאת.
נסעתי למצוא את וינה של גוסטב קלימט, אגון שילה, אוטו וונגר וג'וזף הופמן, אומנים ואדריכלים אוסטריים, שיצירותיהם פזורות ברחבי העיר התרבותית הזאת. וכך בדרכי למוזאונים, לתערוכות ולמבנים הנודעים, נתגלתה לה העיר האלגנטית, על בתי הקפה שלה בני מאות שנים, פאר בתי המלון ומלונות הבוטיק החדשניים שנבנו בה, חנויות העיצוב המודרניות והוינטג'יות, גלריות לאספנות פריטי העיצוב הוינאי הנודע, כולם פזורים בשדרותיה הרחבות ובסימטאותיה החבויות של וינה.
בעיר מבחר מוזאונים בתחומי האומנות, העיצוב והאדריכלות, השוכנים ברובם בארמונות עבר, המעצימים את הביקור בהם. בכל אחד מהמוזאונים גם חנויות המציגות פריטי עיצוב, אופנה ואומנות, ובתי קפה כמיטב המסורת האוסטרו הונגרי, המאפשרים אתנחתא קולינארית מובחרת מהשפע התרבותי סביב.
MAK- Museum of Applied Arts
ה- MAK הוא מוזאון לעיצוב ולאומנות שימושית, מהמרכזיים באירופה, המציג תערוכות מתחלפות בנושאים עכשווים, בנוסף לתערוכות קבועות. במוזאון רהוט שטיחים וחפצים החל מימי הרנסאנס דרך תקופת האר-נובו הקישוטית, ועד לתקופת המודרינזם מראשית המאה ה – 20 ולתנועת הארט אנד קראפט ול – Vienna worshop, שהוקמה על ידי האומנים הויינאים הופמן ומוזר.
בזמן ביקורי נערכה במקום התערוכה Beauty , שבחנה את מושג היופי מהבטים שונים, באמצעות חוויות רב חושיות. התערוכה סבה סביב עבודתם של Sagmeister & Walsh, בעלי הסטודיו הניו יורקי המספק שירותי קריאטיב מיתוג ועיצוב לחברות וקמפיינים מובילים בעולם.
בחנות המוזאון אוסף ספרי עיצוב, פריטי עיצוב ואופנה שנבחרו בקפדה רבה. ביקור בבית הקפה והמסעדה בבנין המוזאון, הופכים את הקומפלקס ל – MUST HAVE בביקור בעיר.
יצירותיו של גוסטב קלימט מפוזרות על פני מספר מוזאונים בעיר. יצירתו החשובה ביותר הנשיקה מוצגת ב – Belvedere Museum, שנבנה בשנת 1723 בסגנון הבארוק ושימש כארמון הקיץ של בית המלוכה.
בגלריית המוזאון יצירות מתקופות שונות, בינהן מיטב מיצירותיהם של קלוד מונה ורנוואר לצד יצירות נוספות של גוסטב קלימנט ואיגון שילה. בתקופת החגים מארח חצר הארמון שוק חג המולד והשילוב בינו לבין בקור לילי בארמון הוא מיוחד במינו.
בצידה השני של העיר, ברובע המוזאונים, מבחר עצום של תצוגות ותערוכות.
ה – MUMOK הוא המוזאון הגדול ביותר לאומנות מודרנית במרכז אירופה ובו יצירות מתחילת המאה הקודמת ועד ימינו בינהן יצירות של פיקאסו, קנדינסקי ואחרים. במקום הוצגה התערוכה 55Dates –highlights of mumok Collection, שביקשו לא להתרכז בקלאסיקות שבאוסף המוזאון אלא דווקא בשונות שבו. חנות המוזאון מציגה אוסף מוקפד של פריטי עיצוב אביזרי אופנה ואומנות
ב – Leopold Museum מוצגים אחד מגדולי האוספים של אומנות אוסטרית מודרנית. בזמן ביקורי הוצגה התערוכה KLIMT – MOSER – GERSTL המציגה את יצירותיהם המפורסמות ביותר של האומנים שעמדו בראש הזרם המודרינסטי וינאי מתחילת המאה ה – 20.
עוד במתחם רובע המוזאונים, המוזאון הלאומי לארכיטקטורה ועיצוב עירוני, Architekturzentrum Wien, ומוזאון לעיצוב גרפי Design austria.
בסמוך מצוי ה – Kunsthistorisches Museum, מוזאון אומנות היסטורי המארח תערוכות מתחלפות. אנחנו זכינו לבקר בתערוכה של Bruegel, האומן הפלמי הנודע. המוזאון שוכן בארמון מרהיב ויוצא דופן ביופיו, השווה ביקור כשלעצמו.
בנין ה – Secession – נבנה בשנת 1897 עבור תנועת האומנים בשם זה, שעסקו בתחומי האדריכלות, המוזיקה והאומנות. לקבוצה היתה שאיפה ליצור אומנות מנותקת מהעבר הקלאסי ומהאקדמיה, והיא מתאפיינת בקישוטיות בסגנון האר-נובו, כפי שניתן לראות בכיפת הזהב של הבנין. הבנין תוכנן על ידי האדריכל ג'וזף אולבריך ובתוכו מוצגות מעבודותיו של גוסטב קלימט, אשר גם שימש כנשיאה הראשון של הקבוצה.
חבר בולט בתנועת הסנסציון היה האדריכל Otto Wagner, שאת סיגנונו הקישוטי ניתן לראות בבניניו הפזורים ברחבי העיר. בין הבולטים הם Otto Wagner Pavillon, Otto Wagner Haus, Majolika of Otto Wagner שנבנה בשנת 1898 ושוכן בסמוך לשוק האוכל המחייב ביקור כשלעצמו. הווילות אותן תיכנן למגוריו מצויות בשולי העיר ושוות בהחלט נסיעה מיוחדת. הוילה הראשונה נרכשה על ידי Enrnst Fuchs ומשמשת כמוזאון המציג מעבודותיו ומאפשר הצצה לפנים הבית.
חנויות עיצוב
בוינה יצוג רחב של מיטב מעצבי הרהוט האירופאי , לצד חברות מקומיות דוגמת יצרן הרהוט האוסטרי Vitman לו אולם תצוגה נרחב במרכז העיר.
מקסימות במיוחד הן החנויות הפרטיות המתמחות בתחומי עיצוב יחודיים
Gabarage Upcycling Design– קבוצת מעצבים חברו יחדיו לקדום אג'נדות חברתיות – אקולוגיות, באמצעות שימוש ממוחזר ולא צפוי בחומרים קיימים. יצור פריטי העיצוב והאופנה נעשה בידי אנשים בעלי צרכים מיוחדים ומשתקמי התמכרויות. בחנות דלפק ודרגשים עשויים מספרים ישנים, גופי תאורה וכסאות עשויים מתמרורי תנועה ישנים, ספסלים עשויי מגלשי סקי, פחי זבל שהפכו לכסאות בר
Schleifmühlgasse 6, 1040 Wien
Habari design store – חנות קונספט מיוחדת לעיצוב לבית בשלוב פריטי אופנה. המבחר מתרכז במוצרי קראפט יחודיים עשויים בעבודת אומן, שנאספו מרחבי עולם. בזמן ביקורי הוצגו במקום מוצרי טקסטיל מיפן ומבחר סלים קלועים ועבודות עץ מאפריקה. התצוגה משתרעת על פני חדרי תצוגה קטנים תחתם מצוי מרתף עטור קשתות מחופה בלבנים. המקום למצוא פריטים שלא רואים במקומות אחרים מרחבי עולם.
1060 Theobaldgasse 16Vien
Nana – skandinavisches Design – חנות יפיפיה המציגה מבחר פריטי עיצוב ברוח נורדית ובאווירה ביתית וחמה.
Vintagerie – פריטי ווינטג' (בעיקר רהיטים ומראות בני עד מאה שנים) שנאספו בקפדנות על ידי בעלי החנות, המארחים את המבקרים בחום רב וביין מבעבע.
Hamtil & Sohne הפועלת משנת 1924 ומציגה אוסף מרשים של פריטי עיצוב לבית בקו מודרני, לצד קולקציות משקפים שעונים ופריטי אופנה מיוחדים
בוינה גם סניפים של רשתות עיצוב אוסטריות
עם Kika ו – Kare היתה לנו הכרות קצרה לפני מפר שנים כשפתחו וגם סגרו את סניפהן בארץ.
Kare – עיצוב צעיר, ססגוני עם לא מעט הומור. בפריטי רהוט ואביזרים לכל חדרי הבית, בתקציב נגיש. חנות הדגל של רשת החנויות הפזורה באירופה, (שאף עשתה עלייה לארץ לתקופה קצרה מידי) נמצאת במרכז העיר ונותנת חווית עיצוב מרעננת.
Interio – רשת חנויות הפזורות ברחבי אוסטריה ולה ששה סניפים בוינה (גם סניף outlet) המציעה מבחר רהיטים, מוצרי טקסטיל, כלי בית ובשול באיכות מעולה, בטוב טעם, ובמחירים לא זולים.
שיטוט במרכז העיר זימן גם ביקור לא מתוכנן בבית המרקחת העתיק בעיר, הפועל מ- 1551, במבנה ספון עץ המציג לצד התרופות החדשות גם שיקויים בצנצנות של פעם.
Blumenkraft היא מוסד וינאי ריחני וסססגוני, ובו מבחר מסחרר של פרחים, ענפים אגרטלים וכל מה שיכול להרכיב סידורי פרחים לחנויות, בתי מלון ולקוחות פרטיים
גלריות לאספנות עיצוב
כמו שהזכרתי בהתחלה, הגלריות לאספנות עיצוב בוינה היו הסיבה המרכזית לביקור בעיר בה החלה פעילות הזרם המודרניסטי בתחילת המאה ה – 20. צרוף עובדת היותה היותה של וינה מרכז קוסמופוליטי בה מתגוררים דיפלומטיים ואנשי עסקים ורוח מכל העולם, הביאה לרכוז פריטי עיצוב אייקונים בגלריות יעודיות, שהבקור בהם עבורי היה מרגש במיוחד.
Tony Subal Gallery –טוני, בעל הגלריה, מלא ידע ואהבה לאספנות עיצוב, ערך לנו סיור אישי בין הפריטים הנדירים המוצגים אצלו, רובם מתחילת שנות החמישים במאה הקודמת.
הגלריה מתמחה בקלאסיקות עיצוב ואומנות איטלקית, סקאנדינבית וצרפתית מ 1920 ועד 1970 בשלוב אומנות דקורטיבית אוסטרית מאותה התקופה.
Tony Subal Gallery Weihburggasse 11
1010 Wien
Bel Etage היא גלריה המציגה פריטי רהוט ועיצוב מתחילת המאה העשרים, ובה פריטי רהוט, פסלי קרמיקה ווגופי תאורה, המייצגים את מיטב הזרם המודרינסטי שפעל בוינה באותה התקופה, והתאפיין בקווים ישרים, נטולי קישוטיות בעיצוב צורני מינימאלי. במרכז הגלריה מעלית עתיקת יומין שעדין מתפקדת ומעלה את המוצגים בין 3 קומות המקום הקסום.
בתי מלון מעוצבים
חלק מהמבנים המפוארים בעיר, המעוצבים ברוח תקופת הרוקוקו, משמשים כמלונות יוקרה.
בין הבולטים הוא מלון זאכר hotel Sachar , שהוקם בשנת 1876. לובי המלון ספון עץ מגולף, עטוף בדי קטיפה בגוון יין עמוק, ועטור שנדלירים ותמונות של גדולי עולם שהתארחו במקום.
בית הקפה של המלון פתוח לכל, ומאפשר במחיר קצת מופרז לטעום מעוגת הבית, עוגת הזאכר המפורסמת.
אם לא צלחתם את התור הארוך בכניסה לבית הקפה, תוכלו לפגוש את העוגות ולקחת גם אחת הביתה בחנות הדיוטי פרי בשדה התעופה (מה שהפך את החוויה לקצת מסחרית מידי לטעמי, אם כי טעימה לגמרי).
לצד מלון ה – Sachar, מאחורי בית האופרה שוכן מלון הבוטיק הבועט The Guest House
חזית המלון הסולדית לא מרמזת על האווירה הצעירה והסוערת בתוכו.
בהמשך המידרחוב, סביב כיכר הקתדרלה St. Stephen מצויים מלונות רבים, כשבינהם ה – Do&Co Hotel ובו מסעדה אסיאתית ובר אופנתיים צופים לנוף הצריחים, וה – Hotel Lamee לו מרפסת ומסעדה בקומה העליונה. מעבר לרחוב נמצא Topaz Hotel עם חזית חלונות יוצאת דופן
בסמוך לרובע המוזאונים, שוכן ה Twenty five hours hotel – המעוצב ברוח עולם הצילום.
בסמוך, כאי של שקט פסטורלי במרכז העיר נמצא ה ,Das Triest-Design Hotel – המתהדר בחצר יפיפה המצויה במרכזו.
מצידה השני של הדנובה בקומת ה – 18 של מלון Sofitel, נמצא ה – Das Loft, בר ומסעדה, שעוצבה על ידי האדריכל זוכה פרס פריצקר, Jean Nouvel. המסעדה המעוצבת בסגנון מודרני חדשני, צופה לנוף פנורמי עוצר נשימה החודר מבעד לקרות הזכוכית העוטפים את המקום מכל צדדיו. על התקרה מוקרנים קטעי וידאו ארט צבעוניים מעולם הטבע, והיא נראית זוהרת ומרחפת מעל העיר.
את הביקור המעוצב כדאי מאוד לשלב עם ביקור בבתי הקפה המפורסמים בעיר, Café Central Demal, ו – Cafe Landtman . שילוב של חוויה גסטרונומית עם הצצה למבנים היסטוריים רבי רושם, בהם שוכנים בתי הקפה האלה מאות שנים.
ואם הגעתם עד לכאן לא נותר לכם אלא להצטרף אלי לוואלס וינאי בשווקי חג המולד המקושטים של וינה היפה בלחיצה על הסרטון שלפניכם.
קצת עלי – אני מעצבת פנים עם נסיון של כ – 20 שנים. הסטודיו מתמחה בעיצוב דירות יוקרה, עיצוב בתים פרטיים, ועיצוב משרדים וחללים מסחריים. במסגרת עבודתי אני נוסעת למקומות מעוצבים במיוחד בעולם, ושמחה לחלוק איתכם את חוויותי מנקודת מבטי האישית והמקצועית, בבלוג מקומות מעוצבים במיוחד, המתפרסם גם מידי חודש במגזין דיזיינר, של עיתון הארץ
לעידכונים שוטפים על המקומות המעוצבים בעולם, עקבו אחרי באינסטגרם בלחיצה על הלינק הזה
אם הגעתם למקום מעוצב, בעקבות הפוסט הזה, צלמו, תעלו לסטורי ותייגו אותי, אחרת איך אדע ששימחתי אתכם?
שלכם,
נורית
4 תגובות
נורית שלום, חידדת, העשרת, חידשת, וארגנת בראש, את הנושאים הקרובים לליבנו, המון תודה.
תודה על השיתוף, אני שמחה מאוד לשמוע 🙂
קריאה מהנה ומעשירה, לקראת נסיעה בדצמבר. במילה אחת- כיף.
תודה
כיף לשמוע ממך. נסיעה טובה ומחכה לחוויות